16 september 2024

Twintig internationale studenten van de Design Academy Eindhoven gaan komend half jaar aan de slag met het project ‘The poplar popular again’. De tweedejaars studenten (uit Israël, Korea, Zweden, Duitsland, Nederland en Slowakije) krijgen de opdracht om met een creatieve invalshoek naar de populier te kijken om zo een verrassend product te bedenken. Dat kan gaan over het hout, maar ook over de reststromen (zoals schors, zaagsel of blad) of andere producten zoals het beschermen van populieren tegen grazend vee. Aan Job Wittens van Peppelhout is gevraagd om het proces mee te begeleiden met o.a. een excursie en beoordeling van de resultaten. 

Bij de aftrap op 16 september vertelde iedere student in het kort zijn associatie met de populier. Dat mocht vanuit een persoonlijke herinnering of een culturele invalshoek. Zo vertelde een student uit Israël over de betekenis van het Hebreeuwse woord voor populier (‘tzafzafah’) dat verwijst naar een boom die groeit op vochtige of drassige grond, wat goed past bij de natuurlijke voorkeur van de populier voor zulke gebieden. Een Duitse student verwees naar een gedicht van de Duitse schrijver Bertolt Brecht uit 1939 met de titel ‘der Poplar’. En een andere student wist te vertellen dat de populier in het Frans vroeger ‘Pouple’ werd genoemd (van het woord Populus) maar dat het in de loop der tijd verbasterd is naar Peuplier, oftewel peu-plier (letterlijk: ‘weinig buigzaam’).

De excursie die volgde op de startbijeenkomst bracht de studenten naar een populierenbos in Schijndel, waar de vaste Peppelhout-rooiers Jan Frans en Adriaan van Boeckel bezig waren met de oogst van populieren. In het bos werden de studenten geïnformeerd over o.a. de groeiplaats, ondersoorten en onderhoud van de populier. Aansluitend werd een bezoek gebracht aan Houtindustrie Schijndel, de vaste schaverij van Peppelhout. De excursie werd afgesloten met een bezoek aan een studentenproject van AVANS Hogeschool in Den Bosch, waar studenten bouwkunde (zelf!) verantwoordelijk waren voor de bouw van een circulair paviljoen, dat bekleed was met thermisch gemodificeerd populierenhout van Peppelhout.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

We gebruiken cookies om uw ervaring te personaliseren. Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met onze Algemene Voorwaarden en Privacybeleid.